Alaaf!

Carnaval is alweer achter de rug. Het feest zoals wij het nu vieren, bestaat nog geen honderd jaar. Ken jij de geschiedenis van dit vrolijke feest? En vier je het samen met je kleinkind? Wij zijn benieuwd.

Carnaval is een feest dat teruggaat tot de Romeinse tijd. Toen werd het feest Lupercalia georganiseerd om de god Lupercus te eren. Lupercalia vond plaats op 15 februari, de dag waarop de Romeinse maand Februarius eindigde. Het was een offerfeest waarbij mannen zich met wol insmeerden en dan naakt rondliepen. Dit moest de vruchtbaarheid bevorderen.

In de vijfde eeuw ging men in Gallië en Engeland carnaval vieren. Dit was een soort voorbereiding op de vasten. Carnaval werd ook wel "Vastenavond" genoemd. Op deze avond werd er veel gegeten en gedronken. De volgende dag, Aswoensdag, begon de veertigdagentijd. Dit was een tijd van boete en bezinning.

Echte vasten deed men in die tijd niet. De kerk verbood het eten van vlees, maar er was genoeg ander voedsel. In de middeleeuwen werd carnaval steeds meer een volksfeest. Er werden toneelstukken opgevoerd en er werd veel gedanst. Op straat werd er gekostuumd rondgelopen. Men verkleedde zich als boeren, prinsen of koningen. Deze kostuums zijn verwant aan onze carnavalskleding.

Tegenwoordig wordt carnaval vooral in katholieke streken gevierd. In Nederland is dit het gebied tussen de grote rivieren. Maar carnaval wordt ook gevierd in België, Noord-Frankrijk, Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië, Spanje, Portugal, Brazilië en New Orleans. Het is een feest van vrijheid, vrolijkheid en overdaad.

Carnaval eindigt altijd op Aswoensdag. Op deze dag mogen er geen varkensproducten gegeten worden. Dit is een eerbetoon aan het varken dat vroeger tijdens carnaval geslacht werd. Aswoensdag is ook de eerste dag van de veertigdagentijd. Op deze dag mogen katholieken weer vlees eten.

Vertel, vier jij carnaval?

Ga je met je kleinkind naar een optocht of een feestje? Of heb je samen een leuke carnavalskostuum gemaakt? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in een reactie onder dit bericht.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.