Hanneke: “Ik ben bang dat onze kleindochter niet van Stephan is”

“Het is zo’n onderbuikgevoel, iets waar je je vinger niet op kunt leggen. En toch denk ik dat iedereen gewoon wéét dat onze schat van een kleindochter niet van Stephan is.” Mira heeft het er zichtbaar moeilijk mee, terwijl ze haar verhaal doet friemelt ze aan de franjes van haar shawl. “De kleur van de ogen moet toch gelijk zijn als het kind van jou is?”, vervolgt ze.

Een zware last

“Het is een zware last en als dit wordt uitgesproken kan het de hele familie ontwrichten. Lora is nu vijftien, ze heeft prachtige donkere lokken en haar ogen zijn felblauw. Iets wat zowel in onze familie als die van mijn schoondochter Silvia niet voorkomt. Omdat ze zo op Silvia lijkt, kun je haar het voordeel van de twijfel geven. Ook heb ik gelezen dat baby’s blauwe ogen kunnen hebben die met de jaren bijkleuren. Maar Lora’s ogen zijn altijd felblauw gebleven. Ze lijkt ook totaal niet op onze zoon, ik heb nog werkelijk niets kunnen bespeuren.”

Tussen Stephan en Silvia gaat het best prima, dus Mira wil zich er liever niet in mengen. Toch knaagt het aan haar als moeder van een zoon die misschien wel is bedrogen. “Natuurlijk ben ik al een tijdje aan het Googlen, want zoiets moet je kunnen onderbouwen.”

Kan een kind een andere kleur ogen dan de ouders?

Ja, het is wel heel bijzonder, maar het is mogelijk. In het verleden werd aangenomen dat als beide ouders blauwe ogen hadden, ze ook altijd een baby met blauwe ogen zouden krijgen. Tegenwoordig weten we dat meer genen een rol spelen bij de kleur ogen. Er is daarom een kleine kans dat de baby toch een andere kleur ogen krijgt.

Zou ze van Jeroen zijn?

“Maar weet je waarom ik nog het meest twijfel? Omdat Lora zo ontzettend op de beste vriend van Stephan lijkt. Jeroen heeft namelijk precies dezelfde kleur ogen en ook hij heeft een kuiltje in zijn wang. Hoe kan het dan zijn dat ik de enige ben die dat ziet?” Mira ligt hier vaak over te piekeren ’s nachts, maar durft het onderwerp toch niet aan te snijden. Ook niet als Stephan op woensdagavond soep komt eten wat hij elke week doet. Niets blijft dan onbesproken…

💡 Wat vind jij wat Mira het beste kan doen? Het toch eens aankaarten bij Stephan? Of moet ze het gewoon laten rusten en geen onrust stoken? Praat hierover mee in een reactie hieronder.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.