Help! Mijn kleinkind zit in de peuterpuberteit

Oh nee! Mijn kleinkind zit in de peuterpuberteit! Zijn favoriete woordje is 'nee', hij wil alles zelf doen en ligt continu dwars. Waar is dat lieve kleintje gebleven? Waar komt die peuterpuberteit vandaan? De redactie van Kleinkinderen.nl geeft uitleg én tips hoe hiermee om te gaan.

Peuterpuberteit

Peuterpuber is een term die steeds vaker wordt gebruikt voor het gedrag van peuters dat lijkt op dat van pubers. Het kan gaan om woede-uitbarstingen, weerstand tegen opvoeders, verlegenheid of juist extra aandacht vragen. Peuters in de peuterpuberteit zijn moeilijker in de omgang dan andere peuters en kunnen zich erg onzeker voelen.

Waar komt de peuterpuberteit vandaan?

De peuterpuberteit komt vooral door de hormonen die in het lichaam van de peuter aanwezig zijn. Deze hormonen zorgen ervoor dat de hersenen van de peuter veranderen en hij of zij anders gaat reageren op prikkels vanuit de omgeving. De peuterpuberteit kan ook veroorzaakt worden door stress of een verandering in het gezin, zoals een echtscheiding of het overlijden van een geliefde.

Hoe ga ik als opa of oma om met de peuterpuberteit?

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat je kleinkind in de peuterpuberteit zit. Je wilt hem of haar natuurlijk weer het lieve kleine kind laten zijn dat je kent. Maar dit is niet mogelijk. Het is belangrijk om begrip te hebben voor het gedrag van je kleinkind en hem of haar te laten weten dat je er altijd voor hem of haar bent. Probeer ook niet alles voor je kleinkind te doen, maar geef hem of haar de ruimte om zelfstandig te zijn. Dit kan soms lastig zijn, maar het is goed voor de ontwikkeling van je kleinkind.

Tips voor opa's en oma's:

1. Wees begripvol voor het gedrag van je kleinkind
2. Laat je kleinkind weten dat je er altijd voor hem of haar bent
3. Probeer niet alles voor je kleinkind te doen, maar geef hem of haar de ruimte om zelfstandig te zijn.
4. Negeer driftbuien, zodat je kleinkind ziet dat negatief gedrag niet wordt beloond
5. Zoek afleiding. Speel een spelletje, verzin samen een verhaal of maak een grapje


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.