Kleinkinderen leren delen

kleinkinderen, kinderen, delen, leren

Delen is een belangrijke sociale vaardigheid die kinderen moeten leren om effectief te kunnen communiceren en samenwerken met anderen. Veel kinderen vinden het moeilijk om te delen, vooral als ze jong zijn. Hieronder volgen enkele tips over hoe kinderen kunnen leren om te delen met anderen.

  1. Begin vroeg: Het is nooit te vroeg om kleinkinderen te leren delen. Vanaf een jonge leeftijd kunnen (groot-)ouders en verzorgers beginnen met het aanmoedigen van het delen van speelgoed en andere items. Door regelmatig te delen, leren kinderen dat het belangrijk is om anderen te helpen en hun gevoelens te respecteren.
  2. Leer geduld: Het delen van speelgoed of andere items kan voor sommige kinderen een moeilijke taak zijn. Het is belangrijk om kinderen geduld te leren en hen aan te moedigen om te wachten op hun beurt. Door geduld te oefenen, leren kinderen dat ze niet altijd alles meteen kunnen hebben en dat het delen van bijvoorbeeld speelgoed een proces is dat tijd en moeite kost.
  3. Wees een rolmodel: Kinderen leren door het voorbeeld dat ze zien. Als (groot-)ouders en verzorgers regelmatig delen en samenwerken met anderen, zullen kinderen dit gedrag ook overnemen. Het is belangrijk om kinderen te laten zien hoe belangrijk delen is en hoe het bijdraagt aan positieve relaties.
  4. Maak afspraken: Soms kan het helpen om duidelijke afspraken te maken over het delen van items. Bijvoorbeeld, als twee kinderen een bepaald speelgoed willen gebruiken, kan er afgesproken worden dat ze het na een bepaalde tijd aan elkaar doorgeven. Dit kan helpen om conflicten te voorkomen en kinderen te leren hoe ze samenwerken.
  5. Beloon goed gedrag: Wanneer kinderen goed delen en samenwerken met anderen, is het belangrijk om dit gedrag te belonen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van complimenten, het tonen van waardering of het geven van een klein cadeautje. Op deze manier leren kinderen dat delen positieve gevolgen heeft en aangemoedigd wordt.
  6. Versterk positieve sociale interacties: Naast het aanmoedigen van delen, is het belangrijk om positieve sociale interacties tussen kinderen te versterken. Door het creëren van een positieve en ondersteunende omgeving, kunnen kinderen leren om op een gezonde manier te communiceren en te delen met anderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat delen een vaardigheid is die tijd en oefening vereist. Door het aanmoedigen van positieve sociale interacties en het bieden van ondersteuning en begeleiding, kunnen kinderen leren om effectief te delen met anderen.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.