Opgebiecht: Mijn kleinzoon (8) eet nog steeds met zijn handen. Wat nu?

Help mijn kleinkind eet nog steeds met zijn handen

Beste Kleinkinderen.nl,

Ik ben een oma van vier prachtige kleinkinderen en woon samen met mijn man Henk* in het oosten van het land. Al jaren passen we met veel plezier op onze schatten. Ze zijn hier vaak tijdens vakanties en ook door de week hebben we een paar dagen de kleinkinderen over de vloer. Het is soms wel eens druk, maar luisteren doen ze gelukkig best goed. Tot voor kort was dan ook alles koek en ei.

Maar de oudste van het stel daar hebben we nu wel wat moeite mee. Levi is 8 jaar en weigert aan tafel met zijn bestek te eten. Wij vinden dat erg onbehoorlijk en storen ons hieraan. Als we er wat van zeggen, pakt hij wel even zijn vork, maar voor je het weet stopt hij weer van alles met zijn handen in zijn mond.

Dit is toch eigenlijk iets wat zijn ouders moeten oplossen? Maar ik wil niet te bemoeizuchtig overkomen en ook niet telkens boos op hem zijn hierover. Hoe kunnen we dit het beste aankaarten?

Vriendelijke groet,
oma Irene*

*De namen zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend. 


Beste Irene, 

Wat fijn om te lezen dat jullie de kleinkinderen zo vaak zien. Het is vast heerlijk om ze van zo dichtbij te zien opgroeien. Zowel voor jullie als voor de kleinkinderen zelf. Niets mooier dan samen herinneringen maken.

Heb je al eens geprobeerd om de uitdaging met het eten van Levi met zijn ouders te bespreken? Dit kun je prima doen zonder direct verwijtend over te komen. Houd het bij jezelf. Informeer bij hen wat hun regels zijn bij het (avond-)eten omdat je graag één lijn wilt trekken. Als ze het eten met mes en vork niet expliciet benoemen, dan kun je altijd nog vragen wat ze willen dat je doet als een van de kleinkinderen met zijn of haar handen eet.

Succes!

Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.