Opgebiecht: Ik hou meer van mijn schoondochter dan mijn dochter.

Hoi Joyce,

Om te beginnen wil ik graag zeggen dat ik iedere week met veel plezier je antwoorden op alle vragen lees. Het is heel fijn om te zien dat ik niet de enige ben met gevoelens die ik eigenlijk niet durf te delen. Maar ik durf het nu wel met jou te delen. Dat voelt stiekem als een enorme opluchting. Ik merk de laatste jaren dat ik steeds meer contact zoek met mijn schoondochter dan met mijn eigen dochter. Dat begon zo'n drie jaar geleden ongeveer. Mijn schoondochter woont samen met mijn zoon in een prachtig huis een paar straten bij ons vandaan. Het is heerlijk om daar regelmatig binnen te lopen voor een kopje koffie of een glas wijn. We hebben enorm veel gemeen en kunnen over allerlei zaken urenlang praten. Helaas is dat met mijn eigen dochter wel anders. 
Jess woont zo'n uur rijden hier vandaan en ik zie haar dan ook niet vaak. Wanneer ik haar wel zie, of telefonisch spreek, gaat het altijd over negatieve dingen. Ze heeft het te druk, de boodschappen waren te duur of er is iets voorgevallen op haar werk. Ik merk dat het mij steeds meer energie kost om naar haar gemopper te luisteren. En dat vind ik moeilijk. Ik heb een paar keer geprobeerd om hier met haar over te praten, maar ze vindt het allemaal maar onzin. Wat moet ik nou doen?

Lieve groet van Anneke

*De namen en foto zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend 


Beste Anneke,
Dankjewel voor je openhartige inzending.
Voor wat betreft je vraag, soms is het gewoon wat het is. Het lijkt erop dat je met je schoondochter gewoon meer een vriendschappelijke klik hebt en dat is toch helemaal niet vreemd? Iedereen heeft zo zijn of haar eigen interesses, karakter en manieren.  Bovendien is het ook logisch dat je makkelijker contact maakt met de mensen die dichterbij wonen.
Ik zou wel interesse tonen naar je dochter, want als ik het zo lees, kan het best zijn dat zij het momenteel wat minder makkelijk heeft. En dan ben je als moeder toch degene waar zij haar ei kwijt kan. Misschien heeft zo jouw hulp wel heel hard nodig. Probeer te vragen met wat je haar kan helpen, wie weet opent dat een beetje het contact. Het komt erop neer dat je de relatie met je dochter niet echt kunt vergelijken met je schoondochter. En dat is ook helemaal niet nodig.
Veel succes!
Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.