Opgebiecht: Ik vind het vervelend dat mijn kleinzoon bang is voor mijn hond

Dag Joyce,

Mijn kleinzoon Tjebbe* van zeven jaar is bang voor mijn hond Lottie. Daar begrijp ik helemaal niks van en inmiddels irriteert het mij enorm. Lottie is een kleine Jack Russell die nog geen vlieg kwaad doet. Ze is altijd vrolijk als er visite komt en springt dan vaak kwispelend omhoog. En dat vindt Tjebbe dus eng. 
Ik heb al allerlei oplossingen geprobeerd, maar Tjebbe blijft het ingewikkeld vinden. Hij kruipt achter zijn vader of moeder weg en begint te huilen. Vaak duurt het even voordat we hem weer rustig hebben. Mijn zoon vindt het vervelend dat ik mij er zo aan stoor, maar het is de eerste twintig minuten van hun bezoek gewoon niet mogelijk om een normaal gesprek te voeren. Wat nu?

Hartelijke groet,

Mevr. S. Beukers uit Goes

*De namen en foto zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend.  


Beste mevrouw Beukers,

Het is begrijpelijk dat het voor jou als oma frustrerend is dat jouw kleinzoon bang is voor jouw hond Lottie. Het is belangrijk om te begrijpen dat kinderen soms angsten hebben die voor volwassenen niet logisch lijken.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om Tjebbe stapsgewijs te laten wennen aan Lottie. Begin bijvoorbeeld met het laten zien van foto's van Lottie en praat over hoe lief en vriendelijk ze is. Vervolgens kun je Lottie van een afstandje laten zien terwijl ze rustig en ontspannen is, zonder dat ze kwispelend omhoog springt. Als Tjebbe zich daar prettig bij voelt, kun je de afstand tussen Lottie en Tjebbe langzaam verkleinen en hem aanmoedigen om haar te aaien terwijl jij haar vasthoudt en kalmeert.

Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de angst van Tjebbe en hem niet te dwingen om dichterbij te komen dan hij zich prettig voelt. Het kan ook helpen om samen met Tjebbe te praten over waar zijn angst vandaan komt en hoe jij en Lottie kunnen helpen om hem gerust te stellen.

Als alternatief kun je ook overwegen om Lottie in een andere kamer te laten als Tjebbe op bezoek komt, of om Tjebbe te vragen of hij een knuffel of speelgoed van thuis mee wil nemen om zich veiliger te voelen tijdens het bezoek.

Het is belangrijk om begripvol te blijven en de angst van Tjebbe serieus te nemen, terwijl je ook op zoek gaat naar oplossingen die voor iedereen werken. Probeer hierover open en eerlijk te communiceren met je zoon en schoondochter, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen die voor iedereen werkt.

Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.