Opgebiecht: Ik wil niet dat mijn kleinkinderen komen logeren

Dag Joyce,

Ik ben een trotse oma van zes kleinkinderen in de leeftijd van drie tot negen jaar. Vier jongens en twee meiden, geweldig. Ik hou ontzettend veel van en ik vind het fijn dat ik ze iedere week zie. Mijn twee dochters wonen in hetzelfde dorp en dat is ideaal. Regelmatig lopen we even bij elkaar binnen voor een kop koffie en vaak zie ik dan ook de kleinkinderen. Daar geniet ik enorm van. 
De laatste tijd merk ik dat ik meer moeite krijg met logeerpartijtjes. Ik word ouder en heb behoefte aan tijd voor mezelf. De hele dag die jongens en meiden om me heen wordt mij echt teveel. Ik vind het alleen zo moeilijk om dit tegen mijn kinderen te zeggen, omdat ik zie dat mijn kleinkinderen echt enorm genieten als ze hier slapen. Heb jij tips?

Lieve groet, Marieke uit Wilnis


Beste Marieke,

Het is begrijpelijk dat je als oma soms behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, vooral als je merkt dat het zorgen voor je kleinkinderen vermoeiender wordt. Het is echter ook belangrijk om de band met je kleinkinderen te behouden en ervoor te zorgen dat zij nog steeds kunnen genieten van jouw aanwezigheid.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om de logeerpartijtjes te beperken tot bijvoorbeeld één keer per maand, of om ze alleen te laten plaatsvinden tijdens bepaalde gelegenheden, zoals verjaardagen of vakanties. Dit geeft je de broodnodige tijd voor jezelf terwijl je nog steeds kunt genieten van je kleinkinderen.

Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn tegen je kinderen over je behoeften en zorgen. Leg hen uit dat je veel van hun kinderen houdt en hen graag ziet, maar dat je soms wat tijd nodig hebt om uit te rusten en te ontspannen. Je kunt zelfs suggesties doen voor alternatieve manieren om tijd door te brengen met je kleinkinderen, zoals samen een dagje uit gaan.

Tot slot kun je overwegen om andere familieleden of vrienden te betrekken bij het oppassen op je kleinkinderen. Zo kunnen zij nog steeds genieten van het logeren bij familie, terwijl jij de nodige rust en tijd voor jezelf krijgt.

Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.