Opgebiecht: Ik wil niet meer elke woensdag oppassen

Beste Kleinkinderen,

Het heeft me even gekost voordat ik dit durfde vragen, want ergens schaam ik me er ook voor. Ik ben een alleenstaande oma van 81 jaar en heb vijf kleinkinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar en ze wonen allen in de buurt. Wat een rijkdom is dat.

Voor Coronatijd was woensdag mijn vaste oppasdag en had ik bijna elke week alle kleinkinderen de hele dag over de vloer. Vaak bleven de kleinsten ook slapen. De afgelopen jaren met Corona was dat uiteraard een stuk minder tot soms tijden helemaal niet.

Natuurlijk miste ik de gezelligheid en het leven in huis, maar stiekem vond ik het ook heerlijk en mijn oude poes Nora ook. Nu alles weer een beetje op gang komt, worden ook de kinderen weer gebracht. Een stuk ouder en helaas ook een stuk luidruchtiger.

Begrijp me niet verkeerd, ik houd zielsveel van ze allemaal en ik pas graag op maar… niet ‘verplicht’ elke woensdag (en vaak ook donderdag). Hoe moet ik dit nu aanpakken? Want inmiddels word ik ook een dagje ouder….

Lieve groeten,
Neelie uit Purmerend*

*De namen zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend.  


 Beste Neelie,

We begrijpen het helemaal dat het na twee jaar relatieve rust even wennen is om je kleinkinderen weer over de vloer te hebben. Zeker nu ze ouder en luidruchtiger zijn. Dingen kunnen veranderen en dat heeft niets te maken met hoeveel je van je kleinkinderen houdt. Ook bij je kinderen thuis zal best wat veranderd zijn. Juist daarom denken wij dat zij zeker begrip voor je gevoel zullen hebben.

Geef op een rustig moment aan dat je de afgelopen tijd hebt nagedacht en dat je merkt dat een vaste oppasdag in de week niet meer je voorkeur heeft. Dat je je vrijheid wilt behouden en dat je het daarnaast best pittig vindt nu de kleinkinderen ouder zijn. Misschien vind je het geen probleem om af en toe op te passen en kun je dat aanbieden. Uiteindelijk moeten je kinderen zoeken naar een oplossing en niet jij. Het is al heel fijn dat je het in het verleden hebt gedaan.

Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.