Opgebiecht: Mijn kleinkind heeft geen vrienden

Beste Joyce,

Bij deze schrijf ik u als bezorgde oma die op zoek is naar een oplossing voor een groot probleem dat ik zie bij mijn kleinkind. Hij heeft geen vriendjes of vriendinnetjes, maakt moeilijk nieuw contact en lijkt zich eenzaam te voelen.

Ik ben me ervan bewust dat dit een complex probleem is en dat er geen eenvoudige oplossing is. Maar ik geloof dat er echt wat moet gebeuren voordat het later een echt groot probleem is.

Zijn ouders zien dat niet zo zwaar en vinden de interactie met zijn twee zusjes en broer genoeg, maar ik sta daar toch heel anders in.

Ik hoop dat u mijn zorgen deelt en advies heeft.

Met vriendelijke groet,
Janny

*De namen en foto zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend 

 


 

Beste Janny,

Dank voor je ingezonden brief waarin je je zorgen deelt. Ik begrijp dat dit een moeilijke situatie is en dat je op zoek bent naar oplossingen om je kleinzoon een beetje op weg te helpen.

Bedenk wel dat de leeftijd en karakter ook een grote rol spelen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal graag op zichzelf en kun je niet dwingen om vrienden te maken. Maar je kunt het zeker wel stimuleren. Hier zijn enkele ideeën:

  1. Zoek naar sociale activiteiten die aansluiten bij de interesses van het kind, zoals een sportteam, een muziekles of een kunstclub. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en het maken van contacten met andere kinderen met dezelfde interesses.

  2. Organiseer activiteiten zoals een picknick of een spelletjesmiddag en nodig wat andere (bekende) kinderen uit. Dit kan een veilige omgeving creëren waarin het kind kan oefenen met het maken van vrienden.

  3. Versterk de band met uw kleinkind door regelmatig tijd met hem/haar door te brengen en belangstelling te tonen voor zijn/haar leven. Zo heeft je kleinzoon absoluut in vriend in jou.

Ik hoop dat deze ideeën nuttig zijn voor jou en je kleinkind. Bedankt voor het delen en ik hoop dat jouw kleinkind snel nieuwe vrienden maakt.
Veel succes!

Joyce van Kleinkinderen.nl


Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.