Opgebiecht: Mijn kleinkinderen kunnen zich niet gedragen in het openbaar

Dag,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik schaam mij voor mijn kleinkinderen die zich niet kunnen gedragen in het openbaar. Het is echt niet te geloven. Mijn dochter heeft twee kinderen, een jongen van acht en een meisje van zes. Ze wonen om de hoek en dat is heerlijk. Twee middagen per week pas ik samen met mijn man na schooltijd op. Het liefst gaan we dan samen met hen even op pad. Naar het park, een speeltuin of even een boodschap te doen. Maar ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker ervoor kies om thuis te blijven.

Mijn kleinkinderen kunnen zich niet gedragen in het openbaar. En dat lijkt steeds erger te worden. Ze luisteren niet, lopen weg, zijn brutaal en gedragen zich regelmatig als twee kleuters wanneer ze hun zin niet krijgen. Ik heb voorzichtig geprobeerd het bespreekbaar te maken, maar mijn dochter wil er niets over horen. Ze is het helemaal niet met ons eens, maar daar begrijp ik niets van. Als we met z'n allen op stap gaan, dan zie ik precies hetzelfde gedrag. Het is dus absoluut niet zo dat ze dit alleen doen bij opa en oma. Iemand moet hen toch duidelijk maken dat dit gedrag echt niet kan?

Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Het lijkt steeds erger te worden en ik maak mij grote zorgen over de toekomst. 

Hartelijke groet,
Jaylie uit Utrecht

*De namen en foto zijn fictief. De echte namen zijn op de redactie bekend 


Beste Jaylie,
 
Zo te lezen zijn jullie ontzettend 'eigen' voor jullie kleinkinderen. Het gedrag wat je beschrijft komt meestal voor bij alleen de ouders. Maar omdat jullie twee middagen in de week oppassen, is de grens ook bij jullie weg. 
Ik heb het idee dat jullie zelf ook streng(er) mogen zijn als de kinderen op bezoek zijn. Beloon goed gedrag en negeer de vervelende fratsen is vaak een eerste redmiddel. En kijk of je de kinderen wat meer kunt uitdagen met bezigheden die bij hun leeftijd passen.
En als je dochter er niets van wil horen mag je best aangeven dat het voor jullie te doen moet blijven, die twee middagen oppassen. Want als dit zo doorgaat, wordt het voor jullie steeds ongezelliger en daar is niemand bij gebaat.
Heel veel sterkte hiermee!
 
Joyce van Kleinkinderen.nl

Vertel, heb jij ook een dringende vraag?

Elke twee weken beantwoordt Joyce een vraag van een Kleinkinderen-bezoeker. Kun jij ook wel wat advies gebruiken rondom het onderwerp kleinkinderen en/of grootouder zijn? Mail naar info@kleinkinderen.nl of laat je vraag achter bij contact. We helpen je graag.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.