Tien tips om het zelfvertrouwen van je kleinkind te vergroten

Als grootouder speel je een belangrijke rol in het opgroeien van je kleinkind. Minder groot dan de ouders, maar nog steeds kun je je kleinkind veel leren. Bijvoorbeeld hoe hij of zij op zichzelf kan vertrouwen. Wij geven tien tips om het zelfvertrouwen van je kleinkind te vergroten.

1. Geef je kleinkind genoeg aandacht
Zorg ervoor dat je kleinkind genoeg aandacht van je krijgt. Praat met je kleinkind, luister naar hem of haar en laat je kleinkind weten dat je er voor hem of haar bent. Door genoeg aandacht te geven, laat je weten dat je hem of haar waardeert en dat je er voor hem of haar bent. Dit zal je kleinkind helpen om zichzelf waardevol te voelen en op zichzelf te kunnen vertrouwen.

2. Geef je kleinkind ruimte
Laat je kleinkind zijn of haar eigen ding doen. Als je kleinkind iets wil doen, laat hem of haar dat dan gewoon doen. Geef je kleinkind de kans om zijn of haar eigen dingen te ontdekken en te leren. Hierdoor leert hij of zij zelfstandig te zijn en vertrouwen te hebben in zijn of haar eigen kunnen.

3. Wees een goed voorbeeld
Voor je kleinkind ben je een voorbeeld. Als je zelf positief in het leven staat, zal je kleinkind dat ook doen. Laat zien dat je vertrouwen hebt in jezelf en in het leven.

4. Geef je kleinkind liefde en waardering
Geef je kleinkind liefde en waardering. Laat je kleinkind weten dat je van hem of haar houdt door regelmatig een knuffel, liefde en waardering te geven.

5. Zeg niet altijd ja
Beantwoord niet iedere vraag met 'ja'. Door af en toe ook 'nee' te zeggen, leer je je kleinkind met (kleine) tegenslagen om te gaan. Je daagt hem of haar uit om voor zichzelf op te komen en daarom om op zich- of haarzelf te vertrouwen.

6. Help je kleinkind om emoties te uiten
Door je kleinkind emoties te laten uiten, leert hij of zij dat dat goed is. Je hoeft je verdriet of boosheid niet verstoppen. Laat zien hoe je je voelt en wat dat met de mensen om je heen doet. 

7. Geef je kleinkind verantwoordelijkheid
Stimuleer je kleinkind om zelfstandig te zijn en zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen. Geef je kleinkind bijvoorbeeld taken in het helpen met het verzorgen van een huisdier. Door je kleinkind verantwoordelijkheid te geven, leert je kleinkind dat hij of zij verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen daden en wordt hij of zij zelfstandiger. Dit zal weer helpen om het zelfvertrouwen van je kleinkind te laten groeien.

8. Stimuleer je kleinkind om uitdagingen aan te gaan
Stimuleer je kleinkind om nieuwe dingen uit te proberen en uitdagingen aan te gaan. Als je kleinkind iets nieuws wil doen, stimuleer hem of haar dan om het te proberen. Door je kleinkind te stimuleren om uitdagingen aan te gaan, leert hij of zij zijn of haar grenzen te verleggen en zal hij of zij meer zelfvertrouwen krijgen.

9. Laat je kleinkind eigen keuzes maken
Laat je kleinkind zijn of haar eigen keuzes maken. Als je kleinkind iets wil, laat hem of haar dat dan gewoon doen. Geef je kleinkind de kans om zelf dingen te ontdekken en te leren. Hierdoor leert hij of zij op zichzelf te vertrouwen en zal hij of zij meer zelfvertrouwen krijgen.

10. Accepteer je kleinkind zoals hij of zij is
Accepteer je kleinkind zoals hij of zij is. Je kleinkind is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen. Laat hem of haar weten dat je van hem of haar houdt. Door je kleinkind te accepteren zoals hij of zij is, leert hij of zij zichzelf te accepteren en krijgt meer zelfvertrouwen.


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.