Recept: Chocolate chip cookies van Claudia Damen

Chocolate chip cookies
Dit najaar verscheen het tweede kookboek van Claudia Damen, Zoet deeg. In dit boek vind je meer dan tachtig recepten voor heerlijke taarten, koekjes, cakes en ander lekkers. Zoals deze chocolate chip cookies met bruine boter.

Ingrediënten voor 15 cookies:

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 3 gram vanille-extract
  • 300 gram tarwebloem, gezeefd
  • 10 gram bakpoeder
  • 1 gram zout
  • 200 gram pure chocolade (70%), grof gehakt
  • flaky zeezout

Actieve bereidingstijd: 
30 minuten

Totale bereidingstijd: 
2 uur (exclusief het afkoelen)

Benodigdheden:
IJsschep

Bereidingswijze

Verhit de boter in een steelpan totdat hij bruin kleurt en een nootachtige geur heeft, dit duurt 5 tot 8 minuten. Haal van het vuur en laat 20 minuten afkoelen.

Klop met de platte menghaak van een standmixer de boter met de suikers op tot een romige massa. Voeg dan één voor één de eieren toe en klop door tot de eieren helemaal zijn opgenomen, voeg nu ook het vanille-extract toe. Meng in een aparte kom de bloem, het zout en bakpoeder en voeg toe aan het deeg. Meng tot alles nét gecombineerd is. Meng als laatste de chocolade door het beslag.

Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast, dit zorgt ervoor dat de bloem het vocht kan opnemen en de boter kan uitharden. 

Verwarm intussen de oven voor op 160 °C (hetelucht) of 180 °C (boven- en onderwarmte).

Gebruik een ruimgevulde ijsschep om gelijke porties deeg te maken, duw de bollen deeg niet plat want ze lopen uit tijdens het bakken. Leg 5 bollen op een met bakpapier beklede bakplaat om genoeg ruimte tussen de cookies te houden tijdens het bakken. Bak ze 10 minuten af in de oven. 

Strooi wat flaky zeezout over de cookies en laat 10 minuten op de bakplaat afkoelen, verplaats dan voorzichtig naar een afkoelrek om volledig af te laten koelen. Herhaal met het overige deeg.

Je kunt deze koeken maximaal 3 dagen in een luchtdichte verpakking bewaren.

Behoefte aan meer zoete recepten?

Je vindt ze in Zoet deeg van Claudia Damen. Dit boek is verschenen bij Nijgh & Van Ditmar.In zes hoofdstukken – bladerdeeg, cakes, koekjes, desserts, taarten en zoet deeg – biedt deze opvolger van Vers deeg de lekkerste zoete recepten. Leer op een snelle manier bladerdeeg maken, dat je vervolgens kunt gebruiken voor een tarte Tatin of pastéis de nata. Gebruik de drie basisrecepten voor taartbodems om de heerlijkste taarten te maken, zoals een lemon-meringuetaart of een crunchy karamel-notentaart. Of leef je uit en ga voor een indrukwekkende bananencake van drie lagen met een bruineboterfrosting.

Zoet deeg
Onder andere verkrijgbaar via Bol.com - € 25,-

Zoet deeg

 


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.