Recept: Speculaasijs van Paul de Leeuw

Speculaasijs van Paul de Leeuw
In maart verscheen 'Moeten, mogen & uitsloven', het kookboek dat Paul de Leeuw samen met zijn zoon Kas maakte ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag. In dit boek staat onder andere een recept voor speculaasijs. Een eerbetoon aan zijn moeder, Kas’ oma, voor wie Paul zich altijd uitslooft omdat ze dat, toen Paul kind was, ook voor hen deed.

Paul: 'Zij leerde mij proeven, koken en zelfstandig worden. Iets wat ik mijn kinderen hopelijk ook heb mee kunnen geven. Mijn moeder, negentig jaar oud, geniet ten volle van het leven. Ook al komt de ouderdom met gebreken: ze blijft ook culinair handig en innovatief. Ze vertelde me over een bezoek aan een restaurant waar ze zulk heerlijk speculaasijs hadden. Om je vingers bij af te likken. En mijn moeder, deze ‘Wannée culinair bastard’ wilde het zelf proberen te maken. Niet uit een boek en vooral: niet te moeilijk!'

Ingrediënten voor 8 personen:

  • 1 bak (ca. 1 liter) vanilleroomijs
  • 1 pak (ca. 300 gram) speculaas met amandel (bij de betere bakker en vergeet de amandel niet!)
  • 8 eetl. advocaat
  • ca. 500 ml slagroom, geklopt

Bereidingswijze

Haal de bak vanille-ijs uit de vriezer en laat zover ontdooien tot je er makkelijk met een lepel doorkomt. Verbrokkel de speculaas – niet al te klein – en lepel door het roomijs, zodat het goed verdeeld is. Zet het ijs minimaal 1 uur terug in de vriezer om weer hard te laten worden.

Verdeel mooie bollen ijs over schaaltjes en serveer met een dot advocaat en slagroom.

Kas vindt dit geen uitsloofgerecht. Nou, als je het gegeten hebt denken je gasten echt dat je uren in de keuken hebt gestaan. Alleen: serveer dit toetje wel zonder dat de gasten kunnen meekijken en zien dat de bak ijs uit de supermarkt komt…

Koken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je er maar plezier in hebt. Kijk vooral naar anderen, hoe doen zij het?

Bedankt ma, voor het meekijken!

Moeten, mogen & uitsloven is verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. In dit boek vind je meer dan 60 recepten en persoonlijke verhalen uit de keuken van De Leeuw.

Moeten, mogen & uitsloven
Onder andere verkrijgbaar via Bol.com - € 29,99

moeten, mogen & uitsloven


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.