Samen met je kleinkind naar de bibliotheek

De bibliotheek is voor veel kleinkinderen een uitje. Hoe leuk is het om dat samen met opa en/of oma te doen? In Nederland kunnen alle kinderen gratis lid worden van de plaatselijke bibliotheek. Hebben de ouders dat nog niet geregeld? Dan kun je dit heel makkelijk ook als grootouder doen. 

Voorlezen

Het is belangrijk om al op zeer jonge leeftijd kinderen voor te gaan lezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die al voordat ze acht maanden oud zijn worden voorgelezen, scoren veel beter op taal. 
Via de gemeente krijgen ouders als hun baby ongeveer drie maanden oud is een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Deze bon kan ingeleverd worden bij de plaatselijke bibliotheek. Wanneer je kleinkind meteen als lid wordt ingeschreven, ontvangt de ouder het gratis koffertje met twee boekjes. 
In iedere bibliotheek vind je een BoekStarthoek. Hier vind je nieuwe boekjes om al op zeer jonge leeftijd voor te lezen.

Lid maken

Het is mogelijk om je kleinkind lid te maken bij een plaatselijke bibliotheek, maar je kunt het ook online regelen via dit formulier.

Ruim aanbod

Heb je je kleinkind ingeschreven, dan kun je meteen boeken lenen. Veel bibliotheken beschikken over een ruim aanbod aan kinderboeken. Er is dus altijd wel iets wat je kleinkind leuk vindt. De boeken staan voor jonge leeftijden gerangschikt op thema. Voor oudere kinderen zijn er vaak thematafels. De boeken staan in de kasten op alfabetische volgorde. Je kunt samen ter plekke op zoek gaan naar een mooi boek, maar je kunt je ook van tevoren al verdiepen in wat er allemaal is. Bespreek samen met je kleinkind of er onderwerpen zijn waar hij of zij graag over wil lezen. En informeer met welk avi-niveau je rekening moet houden.

Er zijn vaak ook leuke activiteiten, zoals voorleessessies of verhalen vertellen. Op de website van de plaatselijke bibliotheek vind je vaak een agenda. 


Laat een bericht achter

Let op, berichten worden eerst even bekeken voordat ze worden gepubliceerd

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.